Aardig boekje voor een beginnende manager. Ieder onderwerp wordt toegelicht en met modellen ondersteund, maar verder zit er weinig smaak aan. Jammer, want Managen is een vak waar erg veel “jeu” aan zit en wat iedere dag anders is! Voor degenen die al manager zijn vind ik het geen aanrader.
1 Comment
Niet alleen het onderwerp is “Mind Blowing”, maar Rebecca zelf ook. Ik heb geboeid zitten kijken. Let op het laatste stukje waar zij antwoordt op vragen over de ethiek van haar onderzoeksmethode.
Introductie van TED talk Director: Het aftasten van de motieven en gevoelens van anderen is een natuurlijk, menselijk talent. Maar hoe doen we dat? Rebecca Saxe laat een boeiend laboratorium onderzoek zien, dat onthult hoe de hersenen over de gedachten van andere mensen denkt en hun acties beoordeelt. TEDTalks is een dagelijkse video podcast van de beste lezingen en optredens van de TED-conferentie, waar ‘s werelds vooraanstaande denkers en doeners het gesprek van hun leven te geven in 18 minuten. Aanbevolen sprekers zijn onder Al Gore over de klimaatverandering, Philippe Starck over design, Jill Bolte Taylor over het observeren van haar eigen beroerte, Nicholas Negroponte over ‘One Laptop per Child’, Jane Goodall met chimpansees, Bill Gates over malaria en muggen, Pattie Maes over “Sixth Sense” draagbare technologie, en “Lost” producer JJ Abrams over de allure van het mysterie. TED staat voor Technology, Entertainment, Design, en TEDTalks brengt deze onderwerpen en onderwerpen uit de wetenschap, het bedrijfsleven, ontwikkelingen en de kunsten. www.ted.com Echte aanrader!
Het boek is pittig en met passie geschreven en dat straalt er aan alle kanten van af. De bundeling van 66 columns die eerder in Intermediair en Psychologie verschenen, zijn ook nog eens prettig leesbaar. Roos toont in haar boek een genuanceerd en nuchter tegenwicht tegen de tijdgeest, waarin narcisme en emoties hoogtij vieren. Zo stelt Roos o.a.: De meeste mensen zijn met zichzelf bezig. Dat geldt voor de onzekere twijfelaar evengoed als voor de zelfverzekerde narcist. Wie zichzelf afvraagt of hij het wel goed doet, of hij aardig genoeg is of juist niet té aardig, is in feite de hele tijd met zichzelf bezig. Ironisch genoeg duidt dit gedrag ook op een vorm van narcisme, verborgen narcisme genoemd, betoogt Roos Vonk. De moraal: de meeste dingen die mensen doen, hebben niets met jou te maken. Je hoeft dus niet te piekeren, je kunt ontspannen en gewoon doen wat je leuk vindt. Voor meer informatie, lees hier ook het iinterview met Roos Vonk. Zij vertelt in dit interview over haar columns, die ze gebundeld heeft in een boekje ”Menselijke Gebreken voor Gevorderden”. Lekker pittige columns, die erg prettig zijn om te lezen. http://www.facebook.com/video/video.php?v=169700639757448 |