vind me op
Rachel Notenboom
  • home
  • blog
  • over rachel
  • referenties
  • ervaring
  • inspiratie
  • contact

4 tips om met onverwachte kritiek om te gaan

10/28/2010

0 Comments

 
Elke vorm van kritiek kan even slikken zijn. Maar onverwachte kritiek kan extra hard aankomen, helemaal als u zelf geen idee had dat er iets mis was. Dat schrijft Peter Bregman, CEO van Bregman Partners op Harvard Business Review.

Onverwachte kritiek is een confrontatie met uzelf en daarom maakt het zoveel los én is het zo waardevol. Dat is ook waarom onze verdediging zo voorspelbaar en contraproductief is. De dingen waar we het meest aan hebben, zijn immers de dingen die we het minst graag willen horen. Om productiever om te gaan met onverwachte kritiek moet u er – paradoxaal genoeg – op voorbereid zijn. Krijgt u spontane kritiek te horen en begint uw bloed al te koken, haal dan even diep adem en doe het volgende:

1. Schakel uw gevoel uit
De meeste kritiek is opbouwende kritiek. Maar dat wil niet zeggen dat het niet tegelijkertijd pijnlijk, ontwrichtend en persoonlijk over kan komen. erken – voor uzelf – uw pijn, woed, schaamte, het gevoel gefaald te hebben, enzovoort. Erken die gevoelens, maar schakel ze vervolgens even uit zodat ze u niet doof maken voor wat er gezegd wordt.

2. Luister naar de inhoud
Het is niet makkelijk om kritiek te geven en degene die u aanvalt is er misschien niet heel erg goed in. Maar zelfs als de boodschap slecht verpakt is, wil dat niet zeggen dat die niet waardevol en interessant kan zijn. Niet alle kritiek zal volgens het boekje geformuleerd worden in zinnen die beginnen met ‘ik’, zich alleen richten op uw gedrag om met compassie gepresenteerd worden. Verwar de verpakking niet met de inhoud.

3. Vorm niet meteen een mening
Luister eerst alleen naar de feiten. Als u uw behoefte om te reageren loslaat, geeft u zichzelf de ruimte om echt te luisteren. Kritiek geeft waardevolle informatie over hoe anderen u zien. Zorg dus ook dat u exact begrijpt wat de ander bedoelt. Stel vragen, vraag door en vraag om voorbeelden. Bent u bang dat u te verdedigend over zult komen op deze manier, vraag dan iemand anders, iemand die u vertrouwt en eerlijk zal zijn, of hij/zij de kritiek herkent en aan u uit wil leggen.

4. Beslis wat u ermee doet
Dit doet u pas een tijdje later. Laat het eerst bezinken. Het besluit of en wanneer u iets doet met de kritiek is helemaal aan u. Denk na over wat u te horen hebt gekregen en beslis dan of uw wel of niet wilt veranderen op basis van die informatie. Soms zult u ervoor kiezen uw gedrag aan te passen. Stel dat uw gedrag anderen onbewust kwetst en dit helemaal uw bedoeling niet is. Of dat uw boodschap verloren gaat door de manier waarop u die presenteert. U kunt net zo goed besluiten uw gedrag niet te veranderen, maar bijvoorbeeld van omgeving te veranderen. Dit kan het geval zijn als u helemaal achter uw acties en daden staat, maar de mensen om u heen die niet begrijpen of te verschillend zijn. Of misschien ontdekt u dankzij de kritiek wel dat uw baan eigenlijk helemaal niet bij u past.

0 Comments

Hoe stel ik de juiste prioriteiten?

10/26/2010

0 Comments

 
Prioriteiten stellen is één van de belangrijke timemanagementtools in de trits Doelen Stellen/ Prioriteren/ Plannen. Die laatste en een gezonde hoeveelheid zelfkennis moeten u in staat stellen om het beste uit uw tijd te halen. Alleen: Wat is het beste? En: hoe ruim meet u zichzelf tijd toe?
Bekijk de video (een fragment uit ‘Up!’ uit de Walt Disney studio’s) en beantwoord voor uzelf deze vragen:
  • Wat is úw droom? Welke prioriteit heeft u daar aan toegekend?
  • Wat heeft u concreet gedaan om van die droom een te realiseren doel te maken?
  • Wat heeft u er tussen laten komen?
  • Wat heeft u een hogere prioriteit gegeven?
  • Wat moet u nog doen om die droom te realiseren?
  • Wanneer gaat u een vervolgstap zetten?

Een droom is pas een doel als u er een deadline aan koppelt. Als u uw geluk, uw succes of uw welzijn koppelt aan wat binnen uw eigen keuzemogelijkheden ligt, kunt u die staat eerder bereiken dan u denkt. De juiste prioriteiten stellen is dan van groot belang. Kies nu voor uw ‘droom’ en begin nú door de eerste stap te zetten!

Inleiding:
Elly en Carl Frederiksen kennen elkaar sinds hun jeugd; ze delen dezelfde passie voor hun held Charles Muntz, een ontdekkingsreiziger. Net als hij willen ze ééns naar Zuid-Amerika om daar een huis te bouwen aan de oevers van Paradise Falls. Ze trouwen, maar van hun droom komt niet veel terecht…
0 Comments

    Rachel geeft een Pluim aan...

    Picture
    Kasteel Rosendael. Voor Halloween waren er vrijwilligers aanwezig die de kinderen (en volwassenen) ontzettend vermaakt hebben. Met zoveel energie, kracht en enthousiasme, zonder een cent betaald te krijgen. Prachtig om te zien.

    Archives

    Februari 2014
    Oktober 2013
    Juni 2013
    Februari 2013
    December 2011
    November 2011
    Oktober 2011
    September 2011
    Juli 2011
    Juni 2011
    Mei 2011
    April 2011
    Maart 2011
    Februari 2011
    December 2010
    November 2010
    Oktober 2010
    September 2010
    Juli 2010

    Categories

    Alles
    Beoordelingsgesprekken
    Boekrecensie
    Co-creatie
    Creativiteit
    Geinig
    Houding
    Inspiratie
    Kritiek
    Leiderschap
    Management
    Managementtools
    Outofthebox
    Presentatie
    Resultaatgericht
    Samenwerken
    Teams
    Ted
    Verandermanagement
    Vergaderen

    RSS Feed


website made by nienkewitteveen.nl
rachel notenboom